- Twintig procent van de starters op de Nederlandse woningmarkt heeft op dit moment geen spaargeld voor het kopen van een eerste woning, stelt geldverstrekker Viisi Hypotheken.
- Bijna de helft van de starters beschikt over minder dan vijfduizend euro.
- Een probleem, zo stelt Viisi Hypotheken, want als starter dien je duizenden euro’s aan spaargeld in te brengen bij de aanschaf van een woning.
- Lees ook: Makelaars zien afkoeling op huizenmarkt: bieden onder vraagprijs neemt toe
Eén op de vijf Nederlanders die voor het eerst een huis wil kopen, heeft geen spaargeld om in te brengen bij de koop. Dat stelt hypotheekverstrekker Viisi Hypotheken op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend starters op de woningmarkt.
Ruim een kwart heeft tot 5.000 euro gespaard voor de aanschaf van een huis. Zo heeft bijna de helft van de respondenten (46 procent) dus maximaal 5.000 euro eigen geld om in te brengen. Dat is een probleem, geeft Viisi Hypotheken aan. Wie voor het eerst een huis koopt, moet volgens de hypotheekverstrekker namelijk eigen geld gebruiken om twee tot vier procent van de totale aankoopsom te bekostigen.
Huis kopen: €10.000 aan eigen geld nodig voor gemiddelde woning
Hoe hoog die procentuele kosten in de praktijk uitpakken, verschilt per woning. Viisi Hypotheken gebruikt voor het rekensommetje de gemiddelde woningprijs uit december 2024.
Voor zo’n gemiddelde woning betaalde je afgelopen december 488.000 euro, op basis van gegevens de aanbieder van hypotheeksoftware HDN. Volgens de geldverstrekker moet je dan zeker tienduizend euro aan eigen geld in te brengen, onder andere voor de notariskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en mogelijk ook overdrachtsbelasting.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt op basis van cijfers van het Kadaster overigens uit op een iets lagere gemiddelde huizenprijs van 455.512 euro in december 2024. Dit kan te maken hebben met het moment van registratie van huizenprijzen, waarvoor het CBS de overdracht bij de notaris als uitgangspunt neemt en andere marktpartijen vaak gebruik maken van prijzen bij het voorlopig koopcontract bij makelaars.
Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een eerste huis van maximaal 525.000 euro, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt duizenden euro's, want de overdrachtsbelasting is normaal gesproken 2 procent van de woningwaarde.
Let op: koop je samen een huis en is je partner ouder dan 35 jaar, dan betaal je over zijn of haar deel wél 2 procent overdrachtsbelasting. Bij huizen waarvan de waarde boven de vrijstellingsgrens uitkomt, betaal je over de volledige waarde van de eerste woning 2 procent.
Familie vragen om bijdrage voor aankoop huis
Hoeveel eigen geld er nodig is voor de aanschaf van een eerste woning, hangt dus sterk af van je eigen situatie en de koopprijs van de woning. Viisi Hypotheken signaleert dat het merendeel van de starters moeite heeft om voldoende te sparen. Slechts een derde van de respondenten heeft nu meer dan 10.000 euro gespaard voor de koop van een woning.
Driekwart van alle respondenten verwacht nog zeker drie jaar te moeten sparen voordat ze een eigen huis kunnen kopen. Eén op de drie hoopt dan ook dat familieleden financieel kunnen bijspringen, door duizenden of tienduizenden euro's te schenken. Of door een familiehypotheek te nemen.
Of financiële hulp uit de familie tot een eerste woning gaat leiden, is de vraag. Slechts 16 procent van de starters verwacht in de komende twaalf maanden een woning te kunnen kopen. Vorig kwartaal was dat nog 24 procent, stelt Viisi Hypotheken.